Cree vylepšil svou vlajkovou řadu barevných LED XLamp XE-G

David Ruth | Výrobci LED | 29.8.2024

Cree LED významně zlepšil energetickou efektivitu svých špičkových barevných LED řady XLamp XE-G. U většiny z 18 dostupných barev zvýšil efektivitu o 10 %, u kombinované RGBW LED dokonce o 20 %.

Řada XLamp XE-G je navržena s nejmenším možným okrajem mezi samotným čipem a zbytkem pouzdra, aby se snadno kombinovaly s případnou sekundární optikou. Oplývají ESD ochranou (ElectroStatic Discharges), dobrým odvodem tepla a konzistentním, uniformním světlem.

LEDky řady XE-G se dle výrobce hodí pro různé barevné světelné aplikace, ať už to je interiérové osvětlení, různé architektonické prvky nebo zábavní instalace. To vše teď může být zase o něco úspornější.

Zdroje: led-professional.com, cree-led.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Modulární LED světla FortaCast pro zapuštění do chodníků a podlah

David Ruth | LED osvětlení,Zajímavé využití LED | 25.8.2024

Kalifornská společnost Organic Lighting představila patentované modulární osvětlení FortaCast určené pro prakticky libovolné plochy, včetně veřejných chodníků a silnic. Světelné pruhy mají mít vysokou odolnost a možnost snadné údržby. Společnost oznámila jejich celosvětový prodej, takže se s nimi budeme setkávat třeba i v českých městech.

Světelné moduly jsou dostupné v rovných a zakřivených liniích, a to v interiérové i exteriérové verzi. Obě verze přitom mají hodně vydržet. Tělo modulů je tvořeno polymerbetonem, čočky jsou z tvrzeného skla. Moduly nevyžadují žádné sekundární pouzdro, lze je rovnou zalít do betonu nebo obdláždit.

FortaCast podle výrobce vydrží tlak přes 10 000 PSI (zhruba 70 MPa) a mají tak bez problémů přežít i velký silniční provoz. Dle standardu IP68 jsou voděodolné i při dlouhém ponoření, také by měly bez problémů přežít extrémně nízké i vysoké teploty.

Zdrojem světla jsou 24V Aqueon LED pásky navržené do náročných podmínek, s životností 60 000 hodin. Na výběr je několik variant osvětlení: čistě bílé osvětlení různých barevných teplot, stmívatelné bílé osvětlení s nastavitelnou barevnou teplotou nebo dokonce programovatelné RGB a RGBW pro vytvoření libovolné barvy. Spotřeba je poměrně nízká – 6 až 12 W/m.

Podle výrobce se LED pásky mohou po vypršení životnosti snadno vyměňovat skrze přístupové jednotky na konci linie. Přes ně jde pásky vysunout a nahradit novými – vodící lišta je za tímto účelem opatřena malými kolečky. Z jednoho takového bodu lze provést výměnu až 30 metrů LED pásku. Údržba tak může probíhat poměrně rychle a bez nutnosti dočasně uzavírat daný úsek.

Zdroje: led-professional.com, organiclighting.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Signify usiluje o uhlíkovou neutralitu, dotýká se to i jeho dodavatelů

David Ruth | Výrobci LED | 20.8.2024

Světově největší výrobce osvětlení Signify (známý především pod svou značkou Philips) oznámil, že plánuje omezit své emise skleníkových plynů o 90 % do roku 2040 a dosáhnout tak uhlíkové neutrality. Prakticky se to týká nejen vlastní výroby společnosti Signify, ale i jejích dodavatelů elektrických komponent, skla, plastů, drátů… zkrátka čehokoli.

Přimět dodavatele, aby se spolu s vámi zavázali k uhlíkové neutralitě, není snadný úkol pro žádnou velkou společnost. Nizozemská společnost každopádně pobízí dodavatele, aby přestoupili na obnovitelné zdroje energie, elektrifikovali svá logistická vozidla a nadále rozšiřovali používání energeticky úsporného LED osvětlení. Signify v tom ostatně není zcela sám, spousta jiných technologických společností dnes už tlačí na své dodavatele, aby přecházeli „nazeleno“.

V některých případech mohou pochopitelně takovéto zelené požadavky vést k rozchodu se zavedenými dodavateli. Dalším problémem může být otázka měření a dokazování zavádění ekologických praktik – avšak i v této oblasti existují mezinárodně přijímané standardy, nejpoužívanějším se stal GHG Protocol založený již v roce 1990.

Zdroj: ledsmagazine.com, signify.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Autonomní logistická vozidla pohání výkonný LiDAR senzor od Hesai

David Ruth | Věda | 17.8.2024

Vývoj autonomních vozidel je v plném proudu v Asii, Americe a dokonce i v Evropě. Nejnovějším přírůstkem jsou aktuálně autonomní vozidla od čínské startupové společnosti Zelos, jež uzavřela exkluzivní partnerství s předním výrobcem laserových senzorů LiDAR – Hesai technology.

Nová autonomní vozidla nazvaná jednoduše „2024 Z5“ jsou vybavena čtyřmi jednotkami LiDAR Hesai AT128. Každá z těchto jednotek používá 128 laserových kanálů s dlouhým dosahem, jež dokáže scanovat prostředí s velmi vysokým rozlišením 1,53 milionů bodů za sekundu. Vozidla díky tomu mohou mít dobrý přehled o okolí a překážkách. Hesai technology započala masovou výrobu LiDAR jednotek již v roce 2022. Jen za první čtvrtletí letošního roku dodala do světa přes 300 000 kusů.

Vozidla Z5 mají autonomii 4. úrovně, což znamená, že dokážou činit vlastní informovaná rozhodnutí na základě změn v prostředí. Ve většině situací nepotřebují žádnou lidskou interakci, což je hlavní rozdíl oproti autonomii 3. úrovně. Jejich jediným omezením je legislativa dané země a infrastruktura. Nová vozidla Z5 tak mohou samostatně působit v různých dovážkových scénářích – městská expresní dovážka, maloobchod, logistická centra atp.

Zdroj: ledinside.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Profesionální nabíjecí čelovka Fenix HP35R s dosahem téměř půl kilometru

David Ruth | LED svítilny,Svítilny | 12.8.2024

Výrobce svítilen Fenixlight doplnil své široké portfolio čelovek o vrcholný produkt, který poslouží především pátracím a záchranářským složkám, jeskyňářům nebo také při nočních pracích – zkrátka všude tam, kde je potřeba velmi silné světlo po delší dobu.  Výrobci tohoto cíle dosáhli oddělením samotné lampy se špičkovými LED a bateriového pouzdra s vysokou kapacitou.

Lampa kombinuje široký a dálkový reflektor, které lze zapnout naráz i každý zvlášť. Předností dálkového reflektoru (1x LED Cree XHP70) je slušný dosvit až na vzdálenost 440 metrů při maximálním světelném výstupu 3000 lumenů. Vedle toho šířkový reflektor (2x LED Luminus SST-20) s maximálním dosvitem 122 metrů nabízí velmi teplou barvu světla s nadstandardním indexem podání barev CRI 94,5. Díky těmto světelným vlastnostem čelovka poskytuje dobrou viditelnost i v mlze, dešti nebo sněhové vánici.

Dohromady mohou oba reflektory vydat světelný výstup až 4000 lumenů na vzdálenost 450 m. Výdrž středních a nižších režimů se pohybuje v řádu vyšších jednotek až desítek hodin.

Mezi jednotlivými režimy světla se volí otočným přepínačem. Ten má ve svém středu tlačítko, kterým lze nastavovat úroveň jasu. Delším podržením tlačítka na bateriovém pouzdře lze kdykoli aktivovat výstražné červené světlo umístěné v bateriovém pouzdře na zadní straně hlavy.

V samostatném bateriovém pouzdru se nachází dva vestavěné akumulátory s celkovou kapacitou 10 000 mAh. Pouzdro se dá snadno odepnout z čelovky pokud chcete například snížit zátěž na hlavě (kabelem dosáhne až k opasku nebo do zadní kapsy) nebo jej použít jako powerbanku pro jiná zařízení. Akumulátory se nabíjí přímo v pouzdru skrze voděodolný USB-C port.

Pro určité profese existuje speciální varianta čelovky HP35R SAR, která nabízí nehořlavý popruh a standardizovaný NVG úchyt pro upevnění na taktické přilby. Čelovka je stavěna, aby něco vydržela – výrobce zaručuje odolnost proti pádu z výšky 2 metrů a odolnost proti tryskající vodě (IP66). Celková váha i s popruhem činí 433 g. Cena je 5 999 Kč včetně DPH.

Zdroje: kronium.cz,  fenixlight.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Taktická kapesní svítilna AceBeam TAC AA na akumulátor i tužkovou baterii

David Ruth | LED svítilny,Svítilny | 8.8.2024

AceBeam představil nenáročnou kompaktní svítilnu s taktickými vlastnostmi pro každodenní nošení. Ačkoli má spíše slabší zdroj energie, dokáže jej využít naplno a vydat světelný tok až 1000 lumenů na vzdálenost 280 metrů. To je pro představu výstup srovnatelný se dvěma běžnými 40 W žárovkami, koncentrovaný do úzkého paprsku.

Jedna špičková LED od Osramu má kromě dobrého výkonu i životnost 50 000 hodin. Zadním taktickým tlačítkem lze jednoduše přepínat mezi čtyřmi stupni výkonu (1000 – 260 – 50 – 5 lm). Svítilna má funkci paměti, automaticky se tak spouští v naposledy používaném režimu.

Jako primární zdroj energie slouží dobíjecí akumulátor typu 14500 s kapacitou 920 mAh, který je součástí balení. Dobíjí se přes USB-C port vestavěný v samotném těle akumulátoru. V případě potřeby jej lze nahradit za obyčejnou „tužkovku“ či NiMH akumulátor typu AA – s těmi však nelze využívat nejvyšší výkon.

AceBeam TAC AA staví na odolné konstrukci, která ustojí pád z výšky 1,5 metrů a ponor do hloubky 2 metrů (IP68). Hlava svítilny je opatřena úderným ráfkem, tělo je tvarem i povrchem uzpůsobeno pro pevný úchyt. Při délce 10,5 cm si svítilna zachovává velmi nízkou váhu 75,4 gramů. Cena je 990 Kč včetně DPH.

Zdroj: svitilny.eu

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Vznikl prototyp 3D rozšířené reality pro čelní skla

David Ruth | Věda,Zajímavé využití LED | 4.8.2024

Představte si, že jedete autem po dálnici a na vašem čelním skle se v reálném čase promítá navigace, rychlost, vzdálenost od ostatních aut, informace o dopravním provozu a k tomu třeba ještě aktuální počasí. Ačkoli to byl ještě donedávna spíše sci-fi koncept, v současnosti už si hned několik technologických firem pohrává s myšlenkou, že by automobilová skla doplnila tzv. rozšířená realita (AR).

Americká startupová společnost Distance Technologies představila na kalifornském veletrhu Augmented World Expo prototyp právě takového zařízení AR. Na první pohled vypadá jednoduše, jedná se o větší LCD panel, který se odráží na čelní skle s reflexivní vrstvou. To je princip, s který už nyní testují i automobilky jako Volvo a Mercedes-Benz. Nicméně ty pracují pouze s malou plochou projekcí ve spodní části skla.

Prototyp od Distance Tech zřejmě pokročil o něco dál a promítá prostorový obraz. Využívá k tomu technologii, kterou již známe ze speciálních 3D monitorů, jež se obejdou bez speciálních brýlí. Staví na tzv. paralaxové bariéře, kdy pro pro každé oko zobrazuje mírně odlišné obrazy. To ještě doplňují trackovací kamery namířené na směr řidičova pohledu, aby mohly promítaný dvojitý obraz náležitě upravovat.

Ačkoli příchod takovéto technologie pochopitelně vyvolává obavy o silniční bezpečnost (informační přehlcenost a rozptýlení řidiče), momentálně jsou AR displeje do aut považovány za sektor se spíše slibnou budoucností. Někteří vývojáři dokonce argumentují, že přenesení navigace a jiných informací z různých malých displejů přímo na čelní sklo by naopak mohlo být krokem k lepší bezpečnosti.

Zdroj: ledinside.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

O nás | Vydáváno s pomocí ARIGA s.r.o. | Powered by WordPress | Theme by Roy Tanck