UVB LED prodlužují čerstvost potravin
Společnost Sensor Electronic Technology oznámila výsledky tříletého výzkumného programu USDA (amerického ministerstva zemědělství), dle kterého vyplývá, že UV LED osvětlení dokáže prodloužit životnost chlazených potravin až dvojnásobně.
Výzkum pozoroval 8 nádob jahod v chladící skříni nastavené na teplotu 5,4°C, při vlhkosti vzduchu 94-98%. Dvě z výzkumných nádob byly ponechány ve tmě a zbylých 6 bylo podrobeno vlivu UV záření o různých vlnových délkách. Jahody, které byly umístěny ve tmě, zaznamenaly známky plísní a rozkladu během 3-4 dnů. Část jahod, která byla podrobena záření UVC (100-280 nm), prokázala zvýšenou trvanlivost až po dobu 9 dní, ovšem byla zde prokázána mírné zaplísnění. Zbylé jahody, které byly umístěny pod UVB zářením (280–315-nm) si zachovaly svoji čerstvost po celou dobu 9 dnů. Tyto jahody byly podrobeny i dalším testům jako úbytku hmotností, rozpustností, titračních kyselostí, ovšem žádný rozdíl mezi čerstvou a 9 dní starou jahodou vystavenou vlivu UVB záření nebyl nalezen.
Dle vyjádření Remise Gasky, generálního ředitele společnosti SETI, by tento objev mohl znamenat vznik nových spotřebičů, které prodlouží životnost a zachovají nutriční hodnoty čerstvých potravin. Mimo jiné, také pomohou snížit náklady, protože výrazně eliminují počet zkažených a zbytečně vyhozených potravin.
Dodatkem společnost SETI uvádí, že LED jsou vhodné zdroje UV záření pro použití uvnitř chladících zařízení, protože UV LED lze zapnout či vypnout téměř okamžitě, takže v případě otevření lednice se mohou snadno deaktivovat. Kromě toho UV LED vytvářejí jen malé množství tepla a v chladném prostředí pracují velmi efektivně.
Zdroj: ledsmagazine.com